piątek, 17 maja 2013

Twarożkowe ciasteczka



 Składniki:
  • 70 g masła
  • 50 g twarogu półtłustego 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 70 g cukru
  • jajko
  • 130 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki drożdży w proszku
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • cukier puder
 Wykonanie:
Miękkie masło dobrze utrzeć w misce. Dodać twaróg, cukier wanilinowy i cukier zwykły. Ucierać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać jajko, stopniowo dodawać także mąkę oraz drożdże. Dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać w odstępach niewielkie kulki ciasta, które delikatnie spłaszczamy.
Ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka powinny być miękkie i sprężyste. Nie będą się rumienić więc należy uważać by ich nie przesuszyć.
W małej miseczce mieszamy sok z pomarańczy i cukier puder, które utworzą lukier. Ostudzone ciasteczka smarujemy lukrem (dodatkowo można wykorzystać posypkę cukrową) i odstawiamy do zastygnięcia.
Zamiast soku z pomarańczy można wykorzystać mleko, wtedy lukier będzie biały.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz