poniedziałek, 27 maja 2013

Muffinki z twarogiem

Mięciutkie...
Sycące...
Aromatyczne...



 Składniki:
  • 100 g masła
  • 100 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać wystudzone masło, jogurt naturalny. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i skórkę z cytryny. Połączyć suche składniki z mokrymi i niedbale wymieszać.
Foremki do muffinek wypełniać w 3/4 wysokości ciastem. Na środek każdej babeczki nałożyć porcję twarogu i delikatnie wcisnąć w środek ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
 Przed podanie pozostawić na kracie do przestygnięcia i oprószyć cukrem pudrem.








2 komentarze:

  1. ale pyszności:) wyglądają wyśmienicie:) tylko skosztować:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... smakowicie wyglądają. Chcę jedną :D U mnie babeczki z lemon curd - zapraszam ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń