poniedziałek, 20 maja 2013

Serniczki brûlée

Za inspirację dziękuję Magazynowi Kuchennemu!


 Składniki:
  • 60 g herbatników
  • 40 g masła
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 200 g mascarpone
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
 Wykonanie:
Herbatniki drobno pokruszyć. Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać z herbatnikami.
4 kokilki wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz naczynia owinąć dokładnie folią aluminiową. Kokilki wypełnić herbatnikami mocno dociskając do dna tworząc spód ciasta.
Twaróg zmiksować z cukrem, jajkami i żółtkiem. Dodać skórkę otartą z cytryny, oraz ser mascarpone. Laskę wanilii przekroić na pół i nożem zeskrobać ziarna, które należy dodać do serowej masy. Dokładnie wymieszać. Masę wlać do foremek.
Kokilki ułożyć w formie do pieczenia. Do formy wlać gorącą wodę, która powinna sięgać do 1/2 wysokości kokilek. Piec w temperaturze 150 stopni przez 45 minut. Wierzch masy powinien być ścięty, a środek półpłynny. Wyłączyć piekarnik. Serniczki pozostawić przez godzinę w piekarniku. Gdy ostygną przełożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Serniczki można ozdobić plasterkami cytryn zapieczonymi z brązowym cukrem.








5 komentarzy: