czwartek, 23 maja 2013

Owocowe tiramisu


 Składniki:
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g mrożonych owoców leśnych
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • biała i ciemna czekolada do dekoracji
Wykonanie:
Owoce rozmrozić i zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać łyżkę cukru pudru i cukier wanilinowy. Odstawić do schłodzenia.
Wycisnąć do miseczki sok z pomarańczy i dodać łyżkę cukru pudru .Wymieszać.  Biszkopty maczać w soku i układać blisko siebie na talerzu. Posmarować warstwą masy owocowej Ułożyć drugie piętno deseru znów maczając biszkopty w soku i smarując je masą. Wierzch ozdobić wiórkami czekolady i kilkoma owcami. Odstawić na 30 minut do lodówki.







3 komentarze: