wtorek, 14 maja 2013

Kolorowa kula

Ciasto, które zachwyci kolorami i orzeźwiającym smakiem!

 Składniki:
BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  •  1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
DODATKOWO:
  • 2x WINIARY blue curacao
  • 2 x WINIARY pina colada
  • 2 x WINIARY  mojito
  • 2 x  WINIARY pink margarita
  • 1 x dowolny smak galaretki WINIARY
  • 500 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Białka ubić z wodą na sztywna pianę. Dodać cukier. Stopniowo dodawać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną na zmianę z żółtkami. Na koniec dodać ocet i proszek do pieczenia. Masę biszkoptową przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180stopni do suchego patyczka ok.20 minut.
W tym czasie każdą z nowych galaretek WINIARY rozpuścić w 1 szklance wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
Gdy biszkopt wystygnie przekroić go na 4 części (wzdłuż i wszerz). Na każdą część wylać po jednej tężejącej galaretce z każdego ze smaków  i zawinąć roladę. Pozostałe umieścić w lodówce do stężenia, które po tym czasie należy pokroić w kostkę.
Gdy galaretka w biszkopcie  zastygnie pokroić rolady na plastry. Układać w misce wyłożonej folią aluminiową.
Przygotować ostatnią galaretkę o ulubionym smaku rozpuszczając ją w połowie zalecanej ilości wody.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę i wlać ostudzoną ostatnią galaretkę. Wymieszać kremówkę z pokrojonymi wcześniej w kostkę galaretkami. Poukładane roladki zalać masą i odstawić na całą noc do lodówki. 








Embed_epoihjrcezifxa02o5tgpltn7aetjqzz










1 komentarz: