wtorek, 7 maja 2013

Clafoutis Ramsay'a



 Składniki:
  •  50 g migdałów
  • 15 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 300 g owoców np. wiśni lub owoców leśnych
  • masło
Wykonanie:
Migdały, mąkę i cukier puder miksujemy na drobny proszek i przesypujemy do miski.
W innej misce ubijamy jajka, śmietanę oraz  żółtka. Mokre składniki łączymy z suchymi i łączymy w gładką masę. 5 kokilek należy wysmarować dokładnie masłem i oprószyć cukrem pudrem. Na dnie każdego naczynia układamy owoce-świeże lub mrożone. Naczynia wypełniamy masą do 3/4 wysokości (ja wypełniłam w połowie, ponieważ nie wiedziałam jak bardzo deser wyrośnie).
Kokilki ustawiamy na blaszce i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni  aż ciasto wyrośnie i do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch zaczął się mocno rumienić możemy nakryć naczynie folia aluminiową. Przed podaniem przestudzić 5-10 minut i posypać cukrem pudrem.






,,Niedzielne przysmaki"

Embed_qwphadmrdypam5keziuei4oyj5ibzgzz

3 komentarze: