czwartek, 30 maja 2013

Biały krem szparagowy

I znów trochę chłodniej.
Za oknem ponuro.
Więc delikatnie i kremowo.
 

Składniki:
  • 500 g białych szparagów
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • świeży tymianek
  • sól
  • biały pieprz
Nic bardziej prostszego. Szparagi myć, obierać ze skórki, odciąć zdrętwiałą część i główki. Bulion zagotować, dorzucić środkowe części szparagów. Ziemniaki obierać i pokroić w niewielką kostkę i także wrzucić do  bulionu. Gotować do miękkości około 10-15 minut ( w zależności od grubości szparagów). Zmiksować na gładki krem. Do kremu wrzucić główki szparagów, doprawić przyprawami, gotować 3-4 minuty. Podawać z świeżym tymiankiem.



Embed_widmur4ofvhxdtelsfby5rnhvq7xiazz

1 komentarz: