czwartek, 31 stycznia 2013

Zapiekane klopsiki

Pyszne, sycące, mocno pomidorowe....najlepsze na szybki obiad.
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • puszka krojonych pomidorów
  • ser żółty 100 g
  • cebula
  • suszone oregano
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso zagnieść z jajkami,bułką tartą i oregano, tak aby masa nie była zbyt lepka. Doprawić solą i pieprzem. Uformować średniej wielkości klopsiki. Usmażyć na oleju, aż klopsiki zbrązowieją. Pomidory i pokrojoną w kosteczkę cebulę zagotować w rondelku. Doprawić papryką w proszku i pieprzem. Klopsiki zalać pomidorami w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pod koniec zapiekania posypać żółtym serem. Podawać z makaronem lub ziemniakami.


2 komentarze: