czwartek, 3 stycznia 2013

Mini tarty pomidorowe



 Składniki:
Ciasto kruche:
  •  250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
Farsz:
  • 400 ml śmietany 18%
  • jajko
  • bazylia,zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, pieprz.
  • 2 duże pomidory
  • ser żółty do zapieczenia
Wykonanie:
 Mąkę przesiać na blat kuchenny formując górkę. Dodać pokrojone masło, sól i jajko. Rozcierając w palcach masło zagniatać ciasto na gładką masę. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 0,5 godziny. Po tym czasie odrywając kawałki ciasta każdy z nich rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Ciastem wyłożyć dno i boki wysmarowanych masłem foremek. Spód nakłuć widelce. Wstawić do lodówki.
Śmietanę wylać do miski, dodać jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Pomidory pokroić w plastry.
Masę jajeczną wylewać na przygotowane foremki pozostawiając miejsce na ułożenie plastrów pomidora i wyrośnięcie masy ( wypełniamy do 3/4 wysokości foremki). Tak przygotowane tarty pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz