niedziela, 6 stycznia 2013

Krem czekoladowo-waniliowy


 Składniki:
  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 6 łyżek cukru
  • laska wanilii
  • 200 g twarożku aksamitnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
Wykonanie:
Do rondelka wlać śmietankę i cukier. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i dodać do kremówki. Gotować na małym ogniu dopóki nie zacznie wrzeć i cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia, lekko przestudzić i dodać twarożek. Dokładnie wymieszać. W małej miseczce rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Dodać do masy. Połowę masy przelać do drugiej misy. Do tej części dodać rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę. Wymieszać i zalać masą czekoladową salaterki. Włożyć do lodówki na 25-30 minut. Pozostałą w rondelku masę waniliową trzymamy w temperaturze pokojowej. Gdy masa czekoladowa w salaterkach się zetnie, dodać drugą warstwę masy waniliowej. Odstawić do lodówki. Podawać z owocami lub płatkami czekoladowymi.  



1 komentarz: