piątek, 25 stycznia 2013

Ciasto baardzo czekoladowe

"Z chemicznego punktu widzenia czekolada to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie."
Michael Levine, dietetyk 

Składniki:
  • 2 tabliczki czekolady
  • 3 jajka
  • kostka masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
 Wykonanie:
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki. Masło pokroić na małe kostki. Dodać do rondelka z czekoladą i rozpuścić na małym ogniu mieszając. Nie zagotowywać. Jak tylko czekolada się rozpuści zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Jajka i cukier zmiksować dokładnie na puszystą masę.Masę dodać ostrożnie do jajecznej masy. Zmiksować. Dodać mąkę i cynamon. Ostrożnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piec w piekarniku nastawionym na 190 stopni przez 30-35 minut. Ciasta nie sprawdzamy patyczkiem, ponieważ rozpuszczona w środku czekolada zawsze będzie oblepiać patyczek. Pozostawić ciasto do wystygnięcia przez 10 minut. Po rozkrojeniu ciasta środek powinien być płynny :) Podawać z ubitą śmietaną kremówką dla zrównoważenia słodkiego smaku.



4 komentarze:

  1. jeeej jaka kusząca skorupka! :) Muszę takie zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się z panem Levine zgadzam w całej rozciągłości :)
    Cudne to ciacho Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń