Deser tak słodki i rozgrzewający, że nawet w zimowy, smutny wieczór się uśmiechniesz!
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 5 łyżek białego cukru
- cynamon
- laska wanilii
- pół szklanki mąki
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki musli
Mus: Biały cukier wysypujemy na patelnie z nieprzywierającym dnem,dodajemy cynamon wedle uznania (np. 1 łyżeczka), ziarna wanilii z przekrojonej wzdłuż laski. Gotować na małym ogniu cierpliwie czekając, aż cukier zacznie brązowieć. Nie mieszamy cukru! Możemy ewentualnie potrząsać patelnią. W tym czasie jabłka dokładnie umyć i osuszyć Następnie jedno zetrzeć na tarce o dużych oczkach, drugie pokroić w kostkę(niezbyt małą). Gdy karmel jest już prawie gotowy zmniejszyć płomień i dodać ostrożnie ztarte jabłko. Gotować kilka minut, aż jabłko zmięknie. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać. Odstawić.
Kruszonka: W misce wymieszać ze sobą mąkę i brązowy cukier. Dodać łyżeczkę cynamonu i masło. Palcami połączyć masło z cukrem i mąką tworząc tzw. zacierkę (można zostawić kilka większych grudek, aby kruszonka miała większe kawałki). Następnie do kruszonki dodać 2 łyżki ulubionego musli. Wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego lub foremek wysmarowanych masłem, nałożyć jabłka z karmelem i posypać obficie kruszonką z musli. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przepis z serii programów kulinarnych ,, Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz