czwartek, 17 stycznia 2013

GorĄce karmelowe jabłko pod kruszonką!

Deser tak słodki i rozgrzewający, że nawet w zimowy, smutny wieczór się uśmiechniesz!

Składniki:
  • 2 duże jabłka
  • 5 łyżek białego cukru
  • cynamon
  • laska wanilii
  • pół szklanki mąki
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki musli
Wykonanie:
Mus: Biały cukier wysypujemy na patelnie z nieprzywierającym dnem,dodajemy cynamon wedle uznania (np. 1 łyżeczka), ziarna wanilii z przekrojonej wzdłuż laski. Gotować na małym ogniu cierpliwie czekając, aż cukier zacznie brązowieć. Nie mieszamy cukru! Możemy ewentualnie potrząsać patelnią. W tym czasie jabłka dokładnie umyć i osuszyć Następnie jedno zetrzeć na tarce o dużych oczkach, drugie pokroić w kostkę(niezbyt małą). Gdy karmel jest już prawie gotowy zmniejszyć płomień i dodać ostrożnie ztarte jabłko. Gotować kilka minut, aż jabłko zmięknie. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać. Odstawić. 

Kruszonka: W misce wymieszać ze sobą mąkę i brązowy cukier. Dodać łyżeczkę cynamonu i masło. Palcami połączyć masło z cukrem i mąką tworząc tzw. zacierkę (można zostawić kilka większych grudek, aby kruszonka miała większe kawałki). Następnie do kruszonki dodać 2 łyżki ulubionego musli. Wymieszać.

Do naczynia żaroodpornego lub foremek wysmarowanych masłem, nałożyć jabłka z karmelem i posypać obficie kruszonką z musli. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.



Przepis z serii programów kulinarnych ,, Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem"


Embed_qwphadmrdypam5keziuei4oyj5ibzgzz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz