środa, 2 stycznia 2013

Aromatyczny biszkopt pomarańczowy

Nowy Rok rozpoczynam bardzo smacznym przepisem na biszkopt tak pachnący,
że nie można mu się oprzeć!
Pomarańcza można zastąpić dowolnymi cytrusami, efekt i tak będzie doskonały.



Składniki:
- 2 pomarańcze
-175 g masła
-175 g cuku
- 175 g mąki pszennej
- 3 rozkłócone jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 3 łyżki śmietany 18%

Wykonanie:
Pomarańcze obrać cienko ze skórki, którą następnie drobno posiekać. W misie utrzeć masło z cukrem na puszysta masę. Dodać posiekana skórkę. Stopniowo do masy dolewać jajka cały czas ucierając masę. Następnie dosypywać mąki, dodać migdały i śmietanę. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia o średnicy 18 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Wylać masę do formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Sprawdzać wilgotność ciasta suchą wykałaczką lub szpikulcem. Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem i ozdobić pomarańczami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz