wtorek, 22 stycznia 2013

Rozgrzewająca tajska zupa

Czy Wiesz Że Kuchnia Tajska...
to kuchnia, która posiada najostrzejsze potrawy świata?
"Papryka to jeden z głównych składników kuchni tajskiej, została przywieziona do Tajlandii przez Portugalczyków. Tajowie twierdzą, że to właśnie tajska papryka chilli jest najostrzejszą na świecie. Kuchnia tajska zaskakuje nas pod względem smakowym oraz wizualnym. To w jaki sposób są łączone poszczególne produkty zaskakuje nawet największych smakoszy. Ciekawą informacją jest to, iż Tajlandia jest czołowym eksporterem owoców kokosowych na świecie. Kokos wykorzystywany jest głównie do produkcji mleka kokosowego oraz oleju kokosowego. Te produkty używane są w wielu przepisach kuchni tajskiej.  Interesujący jest fakt, iż w Tajlandii jada się widelcem oraz nożem, a nie pałeczkami, jak w innych azjatyckich krajach."
 Źródło:http://www.chinskieprzepisy.pl/kuchnia-tajska.html


Składniki:
  • mleczko kokosowe 400 ml
  • pojedynczy filet drobiowy
  • pasta Tom Kha tajska  (do kupienia w sklepach z orientalnymi przyprawami lub delikatesach ALMA)
  • kilka pieczarek
  • kilka krewetek tygrysich
  • 1 dymka
  • 1 cytryna
  • papryczka peperoni czerwona i zielona
  • 200 ml wody
 Wykonanie:
200 ml mleczka kokosowego z pastą tajską zagotować w garnku. Dodać 100 ml wody. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i  kurczaka. Gotować przez 7-8 minut. Dodać następne 200 ml mleczka kokosowego i 100 ml wody. Zupa musi się redukować, aby uzyskać wyraźny, pikantny smak. Następnie dodać pokrojoną drobno dymkę i papryczki. Pod koniec ( 5 minut ) gotowania dodać kilka krewetek. Wycisnąć sok z połowy cytryny.
Jeśli zupa jest zbyt pikantna można dodać mniej pasty tajskiej lub zrezygnować z papryczek.




3 komentarze: