poniedziałek, 10 grudnia 2012

Żurawinowa piramida

Zdecydowanie dla osób, które lubią cierpkie i kwaśne akcenty w słodkich deserach.



Składniki:
- mrożona żurawina 
- śmietana kremówka 30%
- śmietan-fix
Naleśniki:
- 0,5 szklanki wody
-1 jajko
- 1 szklanka mleka
- mąka
- cukier puder

Wykonanie:
Mrożoną żurawinę wrzucamy na patelni i posypujemy cukrem, aby złagodzić cierpkość żurawiny. Gotujemy do momentu utworzenia się gęstego syropu-dżemu. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z śmietan-fixem, aby była gęsta. Dodajemy cukier puder. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy w misce- mąki dodajemy tyle, aby ciasto nie było zbyt gęste, ale też nie lejące się. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy naleśniki. Z każdego naleśnika wycinamy szklanką okręgi. Gdy przestygną układamy wieżyczki: krążek naleśnikowy, śmietana, żurawina.


2 komentarze:

  1. desery może i wolę na słodziutko, ale chyba bym się skusiła!;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle zachęcający ten deserek:)

    OdpowiedzUsuń