sobota, 8 grudnia 2012

Pierniczki lukrowane

Na stole czy choince- nie ma Bożego Narodzenia bez pierników!



Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 10 dag masła
- jajko
- 1/4 szklanki miodu 
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka przyprawy do pierników

Wykonanie:
W rondelku podgrzać masło z miodem, cukrem pudrem i śmietaną. Gdy już przestygnie dodać jajko. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Wlać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować placek grubości 1-2 cm. Wykroić foremkami pierniczki. Piec 15 minut w 180 stopniach.

Aby przygotować lukier do zdobień ubić jedno białko i dodać 1,5 szklanki cukru pudru. Wymieszać do konsystencji gęstej śmietany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz