wtorek, 18 grudnia 2012

Śnieżne kule, czyli orzechy zimowĄ porĄ

Do przygotowania kul można użyć dowolnej czekolady. Dobrym rozwiązaniem jest użycie białej czekolady. Obtaczanie orzechów będzie łatwiejsze jeśli nasze dłonie też oprószymy np. cukrem pudrem.

 




Składniki:
- orzechy laskowe
- czekolada deserowa
- wiórki kokosowe
- cukier puder

Wykonanie:
Orzechy laskowe prażymy na patelni lub w piekarniku do momentu, aż skórka popęka. Następnie wykładamy na ściereczkę lub ręcznik kuchenny i pocieramy energicznie by skórka się skruszyła. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie każdego orzeszka obtaczamy czekoladą, a następnie wybrana posypką n. cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz