poniedziałek, 3 grudnia 2012

Muffiny czekoladowo-orzechowe

 Szybkie i łatwe do upieczenia babeczki do kawy najlepiej sprawdzające się przy niezapowiedzianych gościach ;)



Składniki:
- tabliczka czekolady
- pokruszone orzechy laskowe 
- 2 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W osobnym naczyniu zmiksować składniki mokre. Dodać mokre do suchych. Czekoladę pokroić na drobną kosteczkę i dodać razem z orzechami do masy. Masę nakładać do formy do muffin na 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.


2 komentarze:

  1. Robiłam takie i bardzo mi smakowały :)Tylko nie dawałam cukru bo byłby dla mnie za słodkie :)

    OdpowiedzUsuń