niedziela, 16 grudnia 2012

Pory otulone szynkĄ

I znów dla wielbicieli porów :) Tym rzem w szynce pod pierzynką.
Można wykorzystać dowolną szynkę,lecz niebyt kruchą, aby móc swobodnie owijać kawałki pora.



Składniki:
 - 2 duże pory
- 8 plasterków szynki
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- pół czerwonej papryki
- 25 g masła
- 25 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki musztardy
- starty żółty ser

Wykonanie:
Pory przekroić na pół wzdłuż i wszerz, tak aby z każdego pora powstały 4 kawałki. Blanszować przez 2 minuty. Każdy kawałek owinąć szynka i ułożyć w wysmarowanym wcześniej masłem żaroodpornym naczyniu. Paprykę pokroić w kostkę. Pory posypać papryką i odsączoną kukurydzą. Masło i mleko zagotować w rondelku. Dodać przesiana mąkę i gotować, ubijając gęstą masę cały czas mieszając trzepaczką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać mleko. Gdy zgęstnieje dodać musztardę i gotować jeszcze 2 minuty na małym ogniu. Zalać pory. Zapiekać w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach. Pod koniec posypać serem.



1 komentarz: