Krokiety wykonuję w dwóch wersjach: naleśnikowej lub ziemniaczanej.
Tu wersja z naleśników, która znalazła się na świątecznym stole ;)
Tu wersja z naleśników, która znalazła się na świątecznym stole ;)
Składniki:
Farsz:
- 200 g pieczarek
- suszone grzyby
- cebula
- sól i pieprz
Naleśniki:
- 0,5 szklanki wody
-1 jajko
- 1 szklanka mleka
- mąka
- bułka tarta do panierki
- 2 jajka do obtoczenia krokietó
Wykonanie:
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 2-3 godziny. Następnie razem w pieczarkami kroimy na drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i również kroimy, dodajemy do grzybów. Farsz podsmażamy na patelni, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Doprawiamy.
Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy w misce- mąki dodajemy tyle, aby ciasto nie było zbyt gęste, ale też nie lejące się. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy naleśniki. Następnie na środek każdego naleśnika nakładamy farsz. Składamy naleśniki na tzw. kwadraty. Na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, na drugim wysypujemy bułkę tartą. Każdego z złożonych naleśników obtaczamy najpierw w jajku, później w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na patelni.
- bułka tarta do panierki
- 2 jajka do obtoczenia krokietó
Wykonanie:
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 2-3 godziny. Następnie razem w pieczarkami kroimy na drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i również kroimy, dodajemy do grzybów. Farsz podsmażamy na patelni, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Doprawiamy.
Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy w misce- mąki dodajemy tyle, aby ciasto nie było zbyt gęste, ale też nie lejące się. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy naleśniki. Następnie na środek każdego naleśnika nakładamy farsz. Składamy naleśniki na tzw. kwadraty. Na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, na drugim wysypujemy bułkę tartą. Każdego z złożonych naleśników obtaczamy najpierw w jajku, później w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na patelni.
Uwielbiam takie krokiety :) I jeszcze z serem żółtym do tego, pycha.
OdpowiedzUsuń