czwartek, 20 grudnia 2012

Paluchy drobiowe z zakrĘconym puree

Ziemniaki podane w inny sposób niż zwyczajne puree odmieniają wygląd potrawy na talerzu. Zachęcam do wykorzystania zwykłego rękawa cukierniczego i odpowiednich końcówek, aby powstały ciekawe kształty ziemniaków.


Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- filety z piersi kurczaka
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Odsączamy i dodajemy masło. Można dodać też odrobinę mleka. Dobrze ugniatamy na kremową masę. Na blaszce piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i za pomocą szprycy lub rękawa wyciskamy porcje ziemniaków. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu powstania złotej skórki na wierzchu. Filety z piersi rozbijamy cienko na plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z filetów próbujemy wykroić symetryczne kawałki, tak aby po zwinięciu powstały ,,paluchy". Filety zwijamy w rulonik, maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni na złoty kolor.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz