sobota, 15 grudnia 2012

Murzynek

Przepisów na popularny murzynek można znaleźć tyle ile wielbicieli tego kakaowego ciasta.
Tu przepis podstawowy, który można dowolnie modyfikować np. przez przełożenie dżemem lub ulubionym kremem. 



Składniki:
- 250 g masła
- 6 łyżeczek kakao
- 4 łyżki mleka
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Masło pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić w rondelku. Następnie dodać cukier i cały czas mieszając poczekać, aż się rozpuści. Dodać kakao i mleko. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień, aby masa kakaowa nie bulgotała. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek. Dodać przestygniętą masę kakaową, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksować do uzyskania gładkiej masy. Foremkę wyłożyć papierem i wylać masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Warto sprawdzać patyczkiem stopień wilgotności ciasta. Gdy patyczek będzie suchy- gotowe!

Polewa:
Na polewę można wykorzystać:
- tabliczkę czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- gotową polewę lub
- masę kakaową z przepisu( wtedy do ubitych białek dodajemy 3/4 masy, a resztę przed polaniem ciasta podgrzewamy i wylewamy na przestudzone ciasto)


2 komentarze: