czwartek, 27 listopada 2014

Naleśniki z ruskim farszem


A'la ruskie :)
Ale nie pierogi...


 Składniki (3-4 szt)
CIASTO:
  • 0,5 szklanki wody 
  • 1 jajko   
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
FARSZ:
  • pół kostki tłustego twarogu białego
  • 5-6 ziemniaków
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Naleśniki usmażyć zgodnie z przepisem.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonym wrzątku. Zagnieść puree z dodatkiem mleka. Dodać twaróg, połączyć w jedną masę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać do masy ziemniaczano-serowej. Doprawić całość solą i pieprzem.
Farsz nakładać na środek naleśnika, zawinąć w rulonik składając najpierw boki do środka.
Opcjonalnie okrasić cebulką lub masłem.
 





3 komentarze:

  1. Pomysł super, z chęcią bym zjadła.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki ruskie to jedne z moich ulubionych, aczkolwiek zwykle jestem na nie za leniwa i zjadam naleśniki, z czym popadnie, niestety!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znakomicie, na pewno spróbuję je upichcić:D
    pozdr chemik-strażak:)

    OdpowiedzUsuń