sobota, 22 listopada 2014

Ziemniaczana zapiekanka dauphinoise


 Bardzo kremowa
Dla wielbicieli czosnku ;)


Składniki:
  •  0,5 kg ziemniaków
  • 400 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże ząbki czosnku
  • tymianek (suszony lub świeży)
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Kremówkę podgrzać z posiekanymi drobniutko ząbkami czosnku. Układać w formie warstwy ziemniaków oprószając każdą z nich solą, pieprzem, gałką i tymiankiem. Zalać podgrzaną kremówką.
Zapiekać przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.(Opcjonalnie można dodać żółty ser)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz