wtorek, 4 listopada 2014

Wielkopolskie prażuchy z cebulka i boczkiem


Zamiast tradycyjnego puree..

Kluski przepisu naszych babć...



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków mączystych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 2 cebule
  • kilka plasterków surowego boczku
  • koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Zalać wodą, posolić. Gotować na wolnym ogniu. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie odlać wodę z garnka pozostawiając jej jedynie trochę na dnie. Ziemniaki posypać mąką ziemniaczaną. Przykryć. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z gazu i odstawić na 2-3 minuty, aż mąka się zaparzy- powinna być szklista.
W tym czasie obrać cebulę i boczek w kostkę. Podsmażyć na patelni.
Ziemniaki dokładnie rozgnieść tłuczkiem do uzyskania gładkiej, kleistej masy. Za pomocą dwóch łyżek formować prażuchy- łyżki można natłuścić np. oliwą z oliwek.
Oprószyć cebulką z boczkiem i ziołami.






1 komentarz:

  1. smaki mojego dzieciństwa a jeszcze lepiej je odpiec je na patelni

    OdpowiedzUsuń