Dla głodnego coś sycącego!
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
 - 1 puszka pomidorów
 - 750 ml bulionu
 - 1 duża cebula
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka papryki w proszku
 - sól
 - pieprz
 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić w rondelku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać paprykę w proszku, sól, pieprz. Zalać bulionem. Dodać pomidory. Soczewicę opłukać pod bierzącą wodą, dodać do gotujących się pomidorów. Dusić przez 20-25 minut, aż soczewica zmięknie. Zblenderować na gęsty krem. Doprawić do smaku w razie konieczności. Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
To ostatnio moja ulubiona zupka :D
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńSmaczna, prosta i ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń