wtorek, 25 marca 2014

Pierogi z brokułem i mozzarellą


Mimo deszczu....
bądź Zielony!


 Składniki:
CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
FARSZ:
  •  1 brokuł
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:
Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać połowę ilości ciepłej wody i wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Stopniowo dodajemy pozostałą część wody. Jeśli ciasto jest klejące oprószyć dodatkową ilością mąki.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą należy rozwałkować na cienki placek. Wyciąć za pomocą szklanki kółka.
Cebulę drobniutko posiekać  podsmażamy na maśle, póki nie wyparuje woda. Przekładamy do miseczki. Ser mozzarella kroimy w kosteczkę.
Brokuł ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Rozgnieść widelcem, pomieszać z cebulą i serem. Doprawić do smaku.
Na środek każdego kółka nakładać po około łyżeczce farszu. Brzegi skleić dokładnie palcami, które dla ułatwienia możemy moczyć w ciepłej wodzie.
W garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju, aby pierogi nie sklejały się podczas gotowania.
Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy porcję pierogów i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.









3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na farsz. Na pewno wypróbuję Twój przepis przy najbliższym robieniu pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny obiad - tanio i dobrze :)

    OdpowiedzUsuń