wtorek, 4 marca 2014

Koperty serowo-żurawinowe


Słodka wiosna :)


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 250 g chudego białego sera
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • konfitura żurawinowa
  • cukier puder
Płat ciasta podzielić na kwadraty o wymiarach 10x10.
Ser zmielić dwukrotnie lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć w miseczce na bok, żółtko dodać do sera razem z cukrem brązowym, cukrem wanilinowym, cynamonem oraz budyniem( dla rozwiana wątpliwości chodzi  o już przygotowany budyń nie proszek! Użyłam budyniu waniliowego do przygotowania w kubku ze względu na to, iż potrzebna jest jego niewielka ilość).
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, aż masa będzie puszysta i jednolita.
Na środek każdego z kwadratów nałożyć porcję masy serowej oraz niewielka ilość konfitury. Zlepić kwadraty po przekątnej tworząc koperty. Brzegi docisnąć widelcem. Posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Posypać cukrem pudrem.





3 komentarze: