Słodka wiosna :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
 - 1 jajko
 - 250 g chudego białego sera
 - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
 - 0,5 łyżeczki cynamonu
 - 1 łyżeczka brązowego cukru
 - 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego
 - konfitura żurawinowa
 - cukier puder
 
Ser zmielić dwukrotnie lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć w miseczce na bok, żółtko dodać do sera razem z cukrem brązowym, cukrem wanilinowym, cynamonem oraz budyniem( dla rozwiana wątpliwości chodzi o już przygotowany budyń nie proszek! Użyłam budyniu waniliowego do przygotowania w kubku ze względu na to, iż potrzebna jest jego niewielka ilość).
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, aż masa będzie puszysta i jednolita.
Na środek każdego z kwadratów nałożyć porcję masy serowej oraz niewielka ilość konfitury. Zlepić kwadraty po przekątnej tworząc koperty. Brzegi docisnąć widelcem. Posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Posypać cukrem pudrem.
w skrócie: wspaniałe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
Ciasto francuskie rządzi!;)
OdpowiedzUsuń