piątek, 21 marca 2014

Bananowe ciasto z kaszy manny


Boski piątek :)

Inspiracja


 Składniki:
  • 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 70 g masła
  • 1 żółta galaretka (cytrynowa lub pina colada)
  • 2 małe lub 1 duży banan
Wykonanie:
Mleko z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem podgrzać. Gdy mleko się zagotuje dodać kaszę, zmniejszyć płomień, dokładnie mieszać aż masa zgęstnieje i kasza wchłonie cały płyn.
Na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy poukładać biszkopty, wylać gorącą kaszę. Wygładzić wierzch łopatką. Odstawić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody (mniejszej niż podano na opakowaniu). Banany pokroić w plasterki. Poukładać na kaszy. Zalać ostudzoną i tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, by ciasto stężało.










4 komentarze:

  1. Mmm, pysznie wygląda :) Z kaszką moją ulubioną...

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, cały czas chodzi za mną bananowe ciasto... :)

    OdpowiedzUsuń