środa, 19 marca 2014

Czekoladowy ryż z włoskimi orzechami


Chlap...
Pochmurne dni

 Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki białego ryżu
  • 1/3 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowgo
  • orzechy włoskie
Wykonanie:
Ryż wypłukać pod bieżącą wodą. Mleko zagotować w garnuszku razem z cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka dodać ryż, zmniejszyć płomień, gotować ciągle mieszając, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. W razie konieczności dolać mleka w trakcie gotowania. Czekoladę pokruszyć na kawałki i rozpuścić na kąpieli wodnej. Gdy ryż będzie gotowy dodać roztopioną czekoladę, wymieszać.
Na koniec dodać posiekane drobniutko orzechy włoskie, przełożyć do szklanek lub salaterek. Posypać na wierzchu kawałkami orzechów.






3 komentarze:

  1. Bardzo ładne ujęcie,v a połączenie czekolady i orzechów włoskich zdecydowanie należy do moich ulubionych. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pamiętam już kiedy jadłam ostatnio ryż na słodko... musze sobie zrobić podobny deser :)

    OdpowiedzUsuń