niedziela, 9 marca 2014

Chrupiące domowe frytki



Gruuube i puszyste....
Cienkie i chrupiące
???


 Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki cukru
  • papryka w proszku
  • sól
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórki. Pokroić w słupki- dowolnej grubości w zależności jaki rodzaj frytek bardziej Wam odpowiada. Słupki wypłukać pod bieżącą wodą. Zalać zimną wodą i odstawić na 15 minut. Następnie ,,wymienić'' wodę i dodać 2 łyżki cukru ( uzyskamy dzięki temu chrupiącą skórkę frytek). Wymieszać i odstawić na kolejne 15 minut.
Ziemniaki odcedzić i podgotować w wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i odsączyć na ręczniku kuchennym.
Na patelni bądź w garnku podgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucać partiami ziemniaki i smażyć do uzyskania zrumienionych frytek. Usmażone frytki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku, przesypać do miski, doprawić solą i papryką. Podawać gorące z sosami, ketchupem itp.










2 komentarze:

  1. nie jadam frytek ale zdecydowanie wolałabym domowe niż kupne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki zabieg pewnie sprawdza się, ale z reguły nie chce mi się ich moczyć i od razu lądują we frytownicy

    OdpowiedzUsuń