poniedziałek, 4 listopada 2013

Greckie krążki cebulowe


Ostatnie ciepłe dni...?

Składniki:
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki piwa
  • 0,5 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Cebulę pokroić na plastry- niezbyt cienkie. Wyjąć środki, a powstałe krążki odłożyć.
W misce zmiksować składniki ciasta: jajko, mleko, mąkę. Dodać powoli mieszając piwo. Doprawić solą i pieprzem.
Do małego garnuszka wlać olej i podgrzewać. Krążki zanurzać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny. Posypać sezamem.
Podajemy z jogurtem wymieszanym z posiekaną drobno kolendrą, cytryną solą i pieprzem.










3 komentarze:

  1. fajne na przegryzkę na imprezę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o bardzo lubię takie krążki

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie pyszna przekąska. Szkoda, że taka kaloryczna, ale czasem można sobie pozwolić :)

    OdpowiedzUsuń