poniedziałek, 22 lipca 2013

Puszysty mus czekoladowy

Rozpływam się...
I oby nie w boczki :)

Inspiracja:polki.pl


Składniki:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g mascarpone
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyzki likieru bananowego
Wykonanie:
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić na kąpieli wodnej. Gdy przestygnie ubić razem z serkiem mascarpone, jogurtem, cukrem i likierem. Osobno ubić śmietanę kremówkę. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku. Gdy przestygnie połączyć z czekoladową masą. Do masy dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Przenieść do kieliszków i chłodzić w lodówce przez 3-5 godzin. Przed podaniem mozna ozdobić ulubionymi owocami :)







5 komentarzy:

  1. Haha!Co za przypadek!U mnie dziś też mus czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda jak kotek z uszami (truskawka) i z wąsami (wstążeczka).

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste desery sa najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wygląda! ;) Uwielbiam taki mus, a w wersji z likierem bananowym musi być naprawdę pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamuniu, ależ to musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń