poniedziałek, 8 lipca 2013

Pierożki z wieprzowiną i koperkowym dipem

Bez wytchnienia.
Kruche z sezamem.
Uwielbiam.

Inspiracja:
Seria kolekcjonerska,, Wypieki ze smakiem"


 Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
FARSZ:
  •  250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula biała
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml wody 
DODATKOWO:
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 żółtko
  • ziarna sezamu
DIP:
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • sok z 0,5 cytryny
  • mały pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki curry
Wykonanie:
Cebulą i czosnek i chilli posiekać w drobną kostkę. Mięso wymieszać w misce z chilli, czosnkiem i wszystkimi przyprawami. Odstawić na 10 minut. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć cebulę. Następnie dodać mięso i całość smażyć kilka minut.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie w szklance wymieszać mąkę i wodę. Wlać na patelnie przecedzając zawiesinę przez sitko. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i podgrzewać, aż farsz zgęstnieje. Zestawić z ognia i poczekać, aż farsz ostygnie.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Podzielić na kwadraty 8x8 cm. Na każdy kwadrat nakładać farsz. Składać na pół i dociskając brzegi widelcem uformować trójkątne pierożki. Na koniec pierożki posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać ziarnami sezamu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200  stopni przez około 15 minut, aż pierożki będą rumiane.

W miseczce wymieszać jogurt sokiem z cytryny. Koperek drobno posiekać i dodać do jogurtu. Doprawić solą, pieprzem i curry.







Jedzenie z muzyką w tle III

Tak à propos
wieprzowiny :)


Big Cyc- Facet to świnia


http://www.youtube.com/watch?v=ExTESo1tQ0k

5 komentarzy:

  1. Chyba mamy ten sam przepis :) Mi takie same wychodzą "ciasteczka". Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja ! Z sosikiem ! Z chęcią bym pochrupała !

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają świetnie, sama bym takie zjadła, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne pierożki :))) również zaliczam się do chętnych do pochrupania :)))
    Życzę kolejnych fajnych inspiracji i powodzonka w blogowaniu :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    ps. dodaje się do podglądaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pierożki wyglądają bardzo smakowicie, a połączenie muzyczne - obłęd:D

    OdpowiedzUsuń