piątek, 14 lutego 2014

Profiterole z kremem pomarańczowym



Słodkie ostatki !




Składniki:
CIASTO:
orginał

  • 1 szklanka wody
  • 150g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia 
KREM:
  • 1 duża lub 2 mniejsze pomarańcza
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g masła
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczy
  • 50 g czekolady deserowej
Wykonanie:
Krem przygotować wg przepisu, który już wcześniej gościł na blogu- zamieniamy tylko cytryny na pomarańcze :) Przepis

W małym garnuszku zagotować wodę z masłem. Dosypać mąkę i energicznie mieszać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnuszka. Gotować jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Gdy ciasto jest już lśniące i jednolite odstawić do ostygnięcia. Następnie zmiksować ciasto z jajkami (dodawać najlepiej po jednym), proszkiem i solą. 
Ciasto przekładać porcjami do rękawa cukierniczego lub szprycy i zachowując odstęp wyciskać okrągłe ,,krople" na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż będą rumiane. Wyciągnąć na kratkę i ostudzić.
Profiterole przekroić na dwie części, na dolą część nałożyć krem pomarańczowy i przykryć górną częścią.
Czekoladę pokruszyć, rozpuścić na kąpieli wodnej i przyozdobić.









2 komentarze: