piątek, 24 stycznia 2014

Zbójnickie schabowe


Kotlet po Zbóju!



Składniki:
  • 4 plastry kotletów schabowych
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • 0,5 szklanki pasty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  •  oliwa z oliwek
Wykonanie:
Kotlety delikatnie otłuc tłuczkiem do grubości ok. 0,5 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę, Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż pieczarki oddadzą wodę. Dolać na patelnię pastę pomidorową. Doprawić papryką. Dusić razem wszystko kilka minut.
Kotlety usmażyć z dwóch stron na rozgrzanej oliwie. Następnie na każdy kotlet nałożyć przygotowany farsz. Posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści- ewentualnie przykryć patelnie pokrywką.







2 komentarze: