środa, 14 sierpnia 2013

Tort bolognese

Tort nie na słodko :)



 Składniki:
  • 400 g makaronu rigatoni
  • 0,5 puszki pomidorów krojonych
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 10 dag żółtego tartego sera
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa kebab
  • papryka słodka w proszku
  • bazylia suszona
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
Makaron ugotować na pół-twardo. Odcedzić. Przestudzić.
Cebulę posiekać. Zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dorzucić mięso i pomidory. Doprawić do smaku papryką, kebabem lub ulubionymi przyprawami. Wlać pomidory z puszki i dusić kilka minut na średnim ogniu, aż sos nie zgęstnieje.
W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę, jajko, bazylię, sól, pieprz.

 Małą tortownicę natłuścić. Ułożyć makaron pionowo. Zalać mieszanką śmietany i jajka. Na wierzch wyłożyć usmażone mięso z sosem. Wstawić do piekarnika na 20 minut i zapiekać w temperaturze 180 stopni. Pod koniec posypać żółtym serem.









Makaron kreatywnieAkcja zapiekanki - edycja II

7 komentarzy:

  1. zabieram się do tego i zabieram! genialnie to wygląda ;D

    jeśli masz ochotę to zapraszam na rozdanie kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko! Ale pomysłowe podanie! Super. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na podanie makaronu , gratuluje pomysłu

    wygląda bardzo smacznie

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ubóstwiam takie makaronowe zapiekanki, pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaką wielkość tortownicy? :)

    OdpowiedzUsuń