poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Marchewkowe kopytka

Dla odmiany.
Wersja pomarańczowa.

Inspiracja: Moje Smaki życia


 Składniki:
  • 400 g marchwi
  • 300 g ziemniaków
  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • suszona natka pietruszki
 Wykonanie:
Marchew i ziemniaki obrać i ugotować. Warzywa ubić tłuczkiem lub zmiksować. Połączyć ze sobą. Pozostawić do wystygnięcia. Dodać jajko i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Na stolnicy przesypanej mąką formować niezbyt grube wałeczki. Trzymając nóż pod ukosem pokroić wałeczek na kopytka. Pozostawić na 0,5 godziny. Kopytka wrzucać do osolonego wrzątku i gotować przez 5 minut od czasu wypłynięcia.
Ugotowane kopytka posypać pietruszka lub inną ulubioną zieleniną.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz