czwartek, 8 sierpnia 2013

Kotlety jęczmienne z pieczarkami

Coś dla roślinożerców.

 Składniki:
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża biała cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta ok. 3 łyżki + panierowanie
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (20 minut w wrzątku). Odcedzamy i odstawiamy kaszę do wystygnięcia. Pieczarki i cebulę kroimy na kostkę. Smażymy na patelni, aż z pieczarek wyparuje woda. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Wystudzoną kaszę łączymy z jajkiem, usmażonymi pieczarkami z cebulką i bułką tartą. Dokładnie łączymy. Formujemy kotlety. Każdy panierujemy dodatkowo w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz