niedziela, 18 sierpnia 2013

Malakoff z brzoskwiniami

Istna Bomba.
W słodkiej wersji.

 

Składniki:
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 200 g mielonych migdałów
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 100 ml kawy
  • 50 ml likieru owocowego np. bananowy
  • 200 g biszkoptów
  • 4 połówki brzoskwiń w syropie
Wykonanie:
Miękkie masło dokładnie utrzeć z 200 g cukru i migdałami na puszystą, białą masę. Następnie cały czas miksując  powoli dolewać 200 ml śmietanki. Wystudzoną kawę wymieszać z likierem w miseczce.
Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty maczać w kawie z likierem i układać w tortownicy jeden przy drugim. Na warstwę biszkoptów nałożyć masę, później znów biszkopty i masę. Pozostałe 200 ml śmietany ubić na sztywno z 50 g cukru. Posmarować ostatnią warstwę.
Chłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Przed podaniem pokroić brzoskwinie i przyozdobić torcik.

 







1 komentarz: