piątek, 16 sierpnia 2013

Placki ziemniaczane z sosem porowym


Chrupiące i miękkie ? 

Inspiracja: Moje smaki życia

 Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1 mały por
  • 100 ml śmietany 12 %
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z mąką i jajkiem. Łyżką nakładać na rozgrzany olej małe porcje masy ziemniaczanej delikatnie je spłaszczając. Smażyć na złoty kolor.
Por umyć i posiekać w piórka. Podsmażyć, dodać odrobinę wody. Gdy będzie szklisty dodać śmietanę. Przyprawić. Trzymać chwilę na ogniu, aż sos nie zgęstnieje.
Podawać na gorąco.






Embed_wcyj3ioalp0mjoqkptxiyvgnvvmmyqzz

3 komentarze: