poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Pierożki z cukinią

Okrągłe.
Zielone.
Lekkie.

 Składniki:
CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
FARSZ:
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula biała
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Ciasto wyrabiamy zgodnie z przepisem.
Cukinie umyć, zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Cebulę także zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę z cukinia. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek (opcjonalnie). Odstawić do przestygnięcia.
Z wyciętych krążków formować pierożki: na jeden krążek nałożyć farsz, przykryć drugim krążkiem ciasta i dokładnie zlepić formując falbankę. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od czasu wypłynięcia.







Embed_1qkb4hibhzmy99xbld8jxpmuyyf5kwzz

7 komentarzy: