sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto bananowe z rodzynkami

Wilgotne.
Miękkie.
I super  łatwe ;)

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru
  • 1 limonka
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g rodzynek 
  • suszone banany do dekoracji
  • 100 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka
Wykonanie:
Przesiać mąkę, cukier i proszek do pieczenia do miski. Dodać jajko, skórkę otartą z limonki, jogurt i rodzynki. Banana  rozgnieść widelcem razem z sokiem wyciśniętym z limonki. Dodać do miski z pozostałymi składnikami ciasta. Wszystko dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Dookoła ułożyć suszone banany. Z cukru pudru i mleka zrobić lukier i polać ciasto.







2 komentarze:

  1. Fajne ciasto, banany i rodzynki bardzo lubię więc ciasto musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam banany, pewnie się skuszę! :) Zapraszam również w moje skromne progi. :)

    OdpowiedzUsuń