niedziela, 16 lutego 2014

Pilaw z mięsem mielonym i warzywami


Dań szybkich ciąg dalszy...


Składniki:
  • 100 g długiego ryżu
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 g ulubionej mieszanki warzywnej lub świeżych warzyw
    (papryka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, czerwona cebula)
  • 200 g mielonego mięsa 
  •  oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • curry
Wykonanie:
Warzywa podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać mięso mielone i także podsmażyć.
Następnie zdjąć z patelni i odłożyć w miseczkę.
Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. Na patelnie wlać trochę oliwy i smażyć ryż przez kilka minut, aż będzie szklisty. Dolać bulion warzywny i gotować 5-6 minut po przykryciem.  Dodać wcześniej podsmażone mięso i warzywa. Gotować do momentu,  aż ryż wchłonie bulion. Na koniec doprawić do smaku.





1 komentarz: