niedziela, 27 października 2013

Placki z kiszonej kapusty z orzechami


Jesienne porządki...



Składniki:
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • 1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  •  sól
  • pieprz
  • świeży szczypiorek
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę zalać wodą i gotować przez około 20 minut, aż woda się wygotuje.
Przestudzić, kapustę odcisnąć i posiekać. Mąkę, jajko i mleko połączyć na gładkie, gęste ciasto. Dodać orzechy i kapustę. Wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z świeżym szczypiorkiem.









5 komentarzy:

  1. Pomysłowe te placki.
    Jestem ciekawa jak smakują ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki wyglądają zachęcająco. Ja osobiście uwielbiam placki w każdej postaci. Jadłam już ziemniaczane, z kalafiora, jajeczne, więc będę musiała na pewno spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na wykorzystanie kapusty kiszonej ::)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja powiem jak smakują, bo wczoraj zrobiłam :) trochę za dużo mąki jak dla mnie i jeśli powtórzę ten przepis, to zdecydowanie zmniejszę ilość mąki na korzyść kapusty, orzechy dają ciekawą nutę, ale smak jest zdecydowanie mniej kapustowy niż się spodziewałam, trochę za bardzo mączne te placki :)

    OdpowiedzUsuń