sobota, 5 października 2013

Zupa z dyni i pomarańczy

Kolejna zupa,
W kolorze dnia.

Inspiracja:
Z Kuchennej Półeczki,,Kuchnia włoska"


 Składniki:
  • 0,5 kg miąższu dyni
  • 1 pomarańcza
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  Wykonanie:
Szalotkę posiekać, zeszklić w garnuszku na rozgrzanej oliwie. Miąższ pokroić w kostkę i dorzucić do szalotki. Gdy trochę zmięknie zalać bulionem. Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce i wycisnąć sok.
Sok i skórkę dodać do bulionu. Gotować do miękkości dyni. Zmiksować. Doprawić.








I oczywiści przypomnienie o konkursie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz