poniedziałek, 7 października 2013

Jesienne paszteciki

Leśny zapach
w Kruchej poduszce


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dag mięsa mielonego z szynki
  • 10 dag pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby suszone moczyć w wrzątku przez 30 minut. Następnie gotować przez 20-30 minut, aż będą zupełnie miękkie. Niektórzy grzyby moczą nawet kilka godzin, inni nie robią tego wcale i czekają, aż zmiękną w ciągu gotowania potrawy. Sposobów więc jest wiele. Odsączyć i posiekać razem z pieczarkami. obsmażyć na maśle. Doprawić. Mięso usmażyć z z cebulą poszatkowaną w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki nadzienia. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki.
Ciasto podzielić na kwadraty. Na środek każdego układać farsz, następnie zlepić dokładnie rogi ciasta tworząc kwadraty. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec przez 20 minut w piekarniku w 180 stopniach.








2 komentarze: