czwartek, 3 października 2013

Francuskie talerze z pieczarkami

Sennie...
W szarym mieście.

 Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag sera żółtego
  • 15 dag pieczarek
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka
Wykonanie:
Płat ciasto rozłożyć i wyciąć za pomocą szklanki krążki średnicy 5 cm. Brzegi ciasta naciąć wokół, aby podczas pieczenia powstał rąbek. Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle. Doprawić solą, pieprzem i pietruszką. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Na wycięte krążki nałożyć ser i pieczarki. Brzegi posmarować rozbełtanym żółtkiem.
Piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.









1 komentarz: