wtorek, 8 października 2013

Aromatyczne gruszki w czekoladzie

,,Z miłością jest jak z gruszką.
Gruszka jest słod­ka i ma kształt.
Spróbuj zde­finiować kształt gruszki. "
Andrzej Sapkowski



 Składniki:
  • 4 gruszki
  • 400 ml słodkiego białego wina
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki masła
Wykonanie:
Wino przelać do garnuszka, dodać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Wanilię przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarna, które dodajemy razem z przeciętą laską do wina.  Dodać cynamon. 
Gruszki obrać ze skórki, zostawić ogonek. Przełożyć do garnuszka. Gotować 20 minut, aż będą miękkie.
W tym czasie posiekać czekoladę. Rozpuścić na kąpieli wodnej. Dodać masło by czekolada miała ładny połysk. Gotowe gruszki podawać gorące polane czekoladą.
Dodatkowo można wykorzystać prażone migdały lub bitą śmietanę.






5 komentarzy:

  1. No nie da sie zdefiniowac i juz :)
    (Jak ja lubie Sapkowskiego!)
    (I gruszki tez lubie, zwlaszcza z dodatkiem czekolady.)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne :) I te zdjęcia takie smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta gruszka wygląda po prostu pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm wygląda nieziemsko i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń